Stoïcijnse praktijken

 

Over het algemeen,  doen we allemaal het beste wat we kunnen … Maar we zijn vaak niet bekend met de reden achter de handelingen van mensen. Dus laten we geduldig met anderen zijn en ons oordeel over hen op schorten en  erkennen dat er grenzen zijn aan wat we van en over een ander kunnen begrijpen. – Epictetus

In de zomer van 2014 las ik “Filosofie voor het leven” van Jules Evans. Hoofdstuk vier ging over Seneca en de kunst van het omgaan met verwachtingen. Sindsdien ligt het boekje “Overpeinzingen” van Marcus Aurelius op mijn nachtkastje. Tijdens het televisie programma ‘De Nachtzoen’ sprak ik hier vorig jaar september over.

http://www.npo.nl/de-nachtzoen/22-09-2015/VPWON_1236658

Het stoïcisme is geen eenvoudige filosofie, maar zo bruikbaar, ook nu, of juist nu. Ze geven advies over alles wat nodig is om een betekenisvol en gelukkig leven te kunnen leiden. De stoïcijnen hebben prachtige teksten geschreven over bezit, vrijheid, luisteren, geluk, verbondenheid, ziekte en dood etc. Voor mij is de duiding “stoicijns” voor kille, afstandelijke en arrogante mensen gebruiken dan ook een belediging voor een potentieel goede stroming.

Samen met mijn partner John Jansen heb ik een website gebouwd om deze oude filosofie om te zetten naar praktische voorbeelden, oefeningen en handvatten.

Kijk en laat je inspireren stoïcijnsepraktijken.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s