De kracht van de geest – twee levens in één

Hij is 62 jaar en heeft al een heel leven achter zich, een ander leven. In Frankrijk hebben we gedurende de zomermaanden een enorm inspirerende buurman: Pierre Massard.

In zijn ‘eerste’ leven was Pierre directeur van een grote onderneming in Zwitserland. Hij was getrouwd en had een zoon. Het leven lachte hem toe. Zoals vele Zwitsers was ook hij een gepassioneerd skiër. Pierre was een heel ervaren skiër. En niet alleen dat. Hij was een succesvol sportman in judo. Toen hij jong was had hij het op school niet makkelijk, zijn twee broers waren echte knappe koppen, en hij bleef maar achter…. totdat hij begon met judo. Deze sport vereist namelijk complete concentratie. Iets wat heel belangrijk voor hem is.

Hij was regelmatig in Japan te vinden om deze sport beter en beter onder de knie te krijgen. Hij houdt van het land, de cultuur, het boeddhisme, de structuur, de mensen en het eten. Pierre gaat altijd voor de winst. Hij wil winnen. Hij werd dan ook Judo kampioen in Zwitserland. Hij werd zelfs geselecteerd voor de Olympische Spelen, maar een blessure gooide roet in het eten. Pierre kan niet stoppen, hij gaat voor het beste en kent daarin geen rem.

Dat werd hem elf jaar geleden bijna fataal . Samen met een gids ging hij een nieuw ski gebied verkennen. De gids gaf hem strikte aanwijzingen, maar zoals Pierre zelf zegt….’ik voelde mij die dag onoverwinnelijk, groots gewoon. Ik trok mij niets aan van de aanwijzingen en vertrouwde op mijn kracht en kennis van het skiën’. …….

Een val van 29 meter deed hem tussen de rotswanden belanden. Kort bij bewustzijn zag hij ambulances, politie, en een traumahelikopter om hem heen….hij verloor zijn bewustzijn tot hij wakker werd in het ziekenhuis. De val had er voor gezorgd dat hij een dwarslaesie had. Hij zou nooit meer kunnen lopen…..De artsen belden op een dag zijn vrouw, met de mededeling dat Pierre het einde van de dag niet zou halen. Ze kwamen om afscheid te nemen. Hij voelde zich rustig en was klaar om het leven los te laten. Maar dat kon zijn zoon niet accepteren….Zijn zoon smeekte zijn vader om te blijven leven…..en dat deed Pierre.

Een jaar lag hij in het ziekenhuis. Hij kon zijn werk niet meer uitvoeren, zijn vrouw en hij zagen geen toekomst meer samen. Hij moest zijn leven totaal opnieuw inrichten en dat was geen eenvoudige opgave.

Afgelopen week kwam hij bij ons een borrel drinken. Hij liep de trappen op het terrein op met twee stokken….Want Pierre heeft de diagnose van zijn artsen nooit geaccepteerd.

_PIERRE MASSARD
_PIERRE MASSARD

In Sainte Maxime rijdt hij elke dag met zijn Quad naar het strand waar hij door de baas van de strandtent het water in wordt gedragen om 600 meter te zwemmen.

Toen Pierre besloten had dat hij wel weer zou kunnen lopen, is hij aan de slag gegaan met een andere sport die hij vroeger ook beoefende: Golf.
Inmiddels is hij echt gegrepen door de golfsport. In Zwitserland golft hij vijf dagen in de week vier uur per dag. Hij heeft een golfhandicap van 18. Hij heeft zijn artsen verbaasd, hij verbetert zich nog elke dag. Inmiddels loopt hij 1 kilometer met stokken, heeft hij een klein beetje gevoel in zijn benen. Oefenen, oefenen. oefenen, al elf jaar met een strikt schema, elke dag weer.

Twee jaar geleden besloot hij te stoppen met het innemen van medicijnen tegen de pijn en tot op de dag van vandaag doet hij dat niet meer. Hij schrijft zijn kracht toe aan het vermogen zich te concentreren, iets wat de judo hem gebracht heeft. De kracht van judo die hem in 2020 weer naar Japan gaat brengen.

Want Pierre heeft nog een droom. In 2020 deelnemen aan de paralympics als golfer….in Japan! Het land waar hij de kracht van de menselijke geest leerde kennen.

Pierre-Massard-disabled-golfer-SwitzerlandTot die tijd hoopt hij mensen in Europa te raken met zijn verhaal van hoop, van doorzetten, van de lange verdrietige tijden maar vooral van de kracht van de menselijke geest. Hij maakt nu zijn plannen om door Europa te trekken, mee te doen met golftoernooien, zijn verhaal te delen. Wij dromen en denken met hem mee.

Dit artikel is geschreven met de goedkeuring van Pierre!

John en Corine Jansen

2 gedachtes over “De kracht van de geest – twee levens in één

  1. This was passed to me by a friend. I have google translated the above piece and it seems that you are a keen golfer. The European Disabled Golf Association (EDGA) recognises a number of international tournaments around Europe. It may be of interest to take a look at our website http://www.edgagolf.com where you can find a lot of information. Hope that it can be of help. Regards Tony t.bennett@edgagolf.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s