Autonomie versus paternalisme

Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de zorg lijkt het of we allemaal expert moeten zijn, moeten participeren en veerkrachtig mee moeten doen. Maar vergeten we dan niet dat mensen die ziek zijn, kwetsbaar zijn?

De autonomie lijkt het antwoord op vragen die nodig zijn als je kijkt naar de medische mogelijkheden en de sterke nadruk op het individu. De ‘nieuwe’ patient moet empowered zijn, moet nadenken over wat hij wel of niet wil, moet snappen dat er meer waarheden zijn en de rol als patient is degene die weet, afweegt en beslist. Maar aan dat nieuwe denkbeeld kunnen veel patiënten helemaal niet voldoen en willen daar soms ook niet aan voldoen.

Autonomie lijkt het antwoord op de uitdagingen die voor ons liggen of al aan de gang zijn:

  • de enorme snelle opmaat van technologie die die doorwerkt in de zorg maar ook in het leven van degene die ziek is
  • zorg is enorm complex geworden. Ziek zijn zonder casemanager of patientencoach lijkt niet langer meer haalbaar, om nog maar niet te spreken over de meet- en monitorsystemen die we tegenwoordig hebben.
  • De culturele, politieke en maatschappelijke verschuivingen zijn gericht op vergrijzing en marktdenken.

Maar kan de legitimatie van zorg alleen maar beantwoord worden door autonomie, wat overigens een groot goed is? Wat is het grijze gebied tussen autonomie en paternalisme? Zo zwart/wit als het nu gesteld is, kan het wat mij betreft simpelweg niet zijn.

De ervaringen van de patient en zijn naasten en de kennis van de arts moeten de bron zijn om samen tot ‘oplossingen’ te komen. Maar de patient is patient omdat hij ziek is en dus kwetsbaar en niet altijd veerkrachtig en niet altijd empowered.

Het leven van een mens is niet pas kwetsbaar als de autonomie tot zwijgen komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s