Patient optimaal betrekken bij eigen behandeling

De Salzburg Verklaring over Gedeelde Besluitvorming heeft als doel meer aandacht te vragen voor de rol van de patiënt in de medische besluitvorming. Op 29 januari heeft Cathy van Beek namens de Raad van Bestuur deze internationale verklaring ondertekend. De ondertekening vond plaats in het UMC St Radboud.

Tijdens het Salzburg Global Seminar eind 2010 werd stilgestaan bij de rol van patiënten in beslissingen over hun gezondheid. Er waren 58 deelnemers uit 18 landen. Zij stelden een verklaring op die patiënten en zorgverleners oproept om samen te werken in deze besluitvorming. Het Radboud heeft deze verklaring, als eerste ziekenhuis in Nederland, ondertekend.

Deze verklaring draagt bij aan het doel om de patiënt optimaal te betrekken bij zijn of haar eigen behandeling. Hiermee verklaart de Raad van Bestuur bijvoorbeeld dat ze zorgverleners (gaat) oproepen om belangrijke beslissingen samen met de patiënt te nemen en informatie af te stemmen op de behoefte van de individuele patiënt. Ook zullen patiënten opgeroepen worden om gezondheidsinformatie van hoge kwaliteit te zoeken en te gebruiken en uit te spreken wat zij belangrijk vinden in de zorg. (Radbode 2, 2013)

Een mooi initiatief van de Raad van Bestuur van het UMCN. Een uitdaging voor vele zorgprofessionals zeker als het gaat om de laatste fase van iemands leven. De vooruitgang van de geneeskunde heeft veel goede ontwikkelingen met zich meegebracht. We zijn ook steeds meer in staat om het leven te verlengen, maar vaak gaat het uitstellen van de dood ook gepaard met verlening van lijden.

Het is mijn overtuiging dat in een goede arts-patientrelatie, waarin je met de patient communiceert  als een persoon, met respect voor de menselijke waardigheid, als iemand met een eigen levensverhaal en een eigen visie, de patient nimmer lijdend voorwerp in het medisch traject wordt maar belangrijkste opdrachtgever.

Zoals Cicely Saunders (was een Engels arts, sociaalwerker en verpleegster. Samen met Elisabeth Kübler-Ross wordt ze gerekend tot de oprichters van de moderne hospicebeweging en de palliatieve zorg) ooit zei: ‘Terminale patienten vragen drie dingen van hen die hen verzorgen: Help mij, luister naar mij en laat mij niet in de steek.’

https://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/Januari/Documents/Salzburg%20Verklaring.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s