Talking Stick

Talking Stick

De talking stick is al eeuwen lang door vele Indiaanse stammen als slechts een middel voor onpartijdig verhoor gebruikt. De talking stick werd gewoonlijk in ‘Raad cirkels’ gebruikt om te duiden wie het recht had te spreken. Wanneer er zich serieuze kwesties voor de Raad aandiende, nam de leidende oudere de talking stick en startte de discussie. Als hij klaar was, bood hij de talking stick aan degene die wat wilde zeggen. Op deze manier werd de stok van de ene individu naar de andere gegeven. De stok werd daarna terug gegeven aan de leidende oudere om de goede orde te bewaken.

Volgens Stephen Covey, auteur van vele boeken, onder andere “The 7 habits of highly effective people” en “The 8th habit”, is de talking stick een goed hulpmiddel in de maatschappij waarin wij leven; een egocentrische maatschappij; een “ik-ik-ik cultuur”. Mensen leren niet meer om naar elkaar te luisteren. Covey houdt ervan om talking sticks te gebruiken in vergaderingen waarbij de persoon die de talking stick houdt de enige persoon is die mag spreken tot hij of zij zich begrepen voelt; wanneer de degene die in bezit is van de talking stick zich volledig begrepen voelt, dan en alleen dan, wordt de talking stick aan de volgende persoon doorgegeven. Hij zegt: “Dit leidt tot een ongelooflijk begrip en een synergy onder het team. Elk bedrijf zou er goed aan doen om een talking stick te hebben!”

Er zijn een paar zeer eenvoudige richtlijnen voor het gebruik van de talking stick.

Slechts één persoon spreekt – slechts de persoon die de stok vasthoudt, mag spreken. De spreker kan spreken voor zolang als nodig, met eerbied voor de tijd van anderen.

Luister met eerbied – alle aanwezigen, behalve de spreker, luisteren aandachtig en geven steun aan de spreker. Luister op de manier zoals je verwacht dat anderen naar je luisteren.

Wat wordt gezegd, blijft in het gezelschap – herhaal nooit iets wat wordt gezegd, tenzij je de toestemming van de spreker hebt.

Mijn talking-stick is gemaakt door Karen de Vries en zal ik gebruiken tijdens de trainingen Luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s