Luisteren levert betere innovaties op

Luisteren heeft niet alleen een meerwaarde in het contact met vrienden, bekenden, collega’s,  maar kan een instelling ook helpen om kosten te besparen en tevreden bezoekers/klanten/patienten te krijgen. Immers als je echt luistert produceer je, creëer je producten en diensten die voldoen aan de verwachtingen van je doelgroep. Maar daar wil ik het nu niet over hebben; binnenkort kom ik er uitgebreid op terug. Waar ik het wel over wil hebben is het belang van luisteren bij innovatie. Want volgens mij heeft je vermogen om te luisteren,  invloed op je vermogen om te innoveren.

Mensen kunnen creatieve ideeën ontwikkelen. Onze geëvolueerd brein is onze beste bondgenoot in de zoektocht naar nieuwe oplossingen. Maar ons brein is ook onze grootste vijand als het gaat om innovatie.

Er is veel geschreven over het “ja-maar syndroom”. Deze reactie doodt veel innovaties, naast de reacties: geen geld, geen tijd.

Maar het fenomeen: WOW wat een geweldig idee, kan ook een innovatie doden. Het idee kan inderdaad geweldig zijn maar het brein gaat graag op zoek naar bevestiging en daarin schuilt ook ‘het gevaar’.

Je gelooft zo sterk in jouw idee, dat het nogal wat vraagt om zoek te gaan naar redenen om dat te weerleggen. Ga eens bij jezelf na. Als je iets geweldigs hebt bedacht, dan richt je toch al je energie het liefst op alle redenen waarom het werkt, waarom er behoefte aan is?  Maar hoeveel tijd besteed je het spelen van de advocaat van de duivel? Wil je, durf je te  luisteren naar mensen die er anders over denken?

Besteed bij innovaties net zoveel energie aan het welslagen van de innovatie als aan het weerleggen ervan. Durf te luisteren naar mensen die niet meteen ‘WOW’ zeggen bij je geweldige idee en er ontstaat wellicht een nog  mooiere innovatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s