Verbinding door luisteren

Dit is wat ik wil: vanuit verbinding leven en dus ook werken. Verbinden vanuit de essentie van een ieder en op ieders eigen wijze. Verbinden creëert beweging en kan de steen in de rivier zijn waardoor ‘de watergang’ voorgoed verandert. ‘De watergang’ kan symbool voor van alles zijn…zorg, onderwijs… ‘gewoon’ het leven. Voor mij is beweging een teken van vooruitgang, verandering….

Luisteren, horen wat de ander echt zegt is een manier van verbinding die ik veel gebruik. Dat klinkt niet als een enorme openbaring en dat pretendeer ik ook helemaal niet; dit zijn zomaar wat gedachten.

Veel van ons denken dat ze goed luisteren, maar doen dat toch niet zo goed. Natuurlijk horen we de ander spreken, soms vinden we het onderwerp niet boeiend en als we dat wel vinden zijn we al luisterend bezig om een reactie te formuleren. Soms maken we de zin van de spreker zelfs af of beginnen we al halverwege met ons eigen verhaal. Dit is geen onnatuurlijk gedrag…het is normaal.

Het is leuk om als je een afspraak hebt met verschillende mensen eens te kijken wat er gebeurt tussen mensen die met elkaar converseren. Mijn observatie is dat de ene persoon zijn mening vaak belangrijker vindt dan die van de ander, terwijl dat niet wordt gezegd, wordt er wel zo geluisterd. Het is menselijk dat de ene persoon wacht op het moment dat hij of zij mag spreken. Bij de formulering van wat je wil zeggen, luister je echter al niet meer naar de ander.

Kunnen we alleen verbinden met anderen als we dezelfde mening hebben? Dat maakt innovatie en verbinding dus maar voor een klein deel mogelijk. Is dat wat de ander letterlijk zegt ook echt de boodschap van die persoon? Als we echt luisteren is dat wat de persoon niet zegt misschien nog wel veel belangrijker. Waarom zegt de spreker wat hij zegt : Waarom? ‘Waarom’ kan veel echte antwoorden geven en vooral de waarde van het antwoord.

Een gesprek over het weer is vaak een beleefdheidsgesprekje maar kan een start zijn voor een echt gesprek als je bereidt bent naar de ander te willen luisteren. Een gesprek over je werk, je kinderen, je passie, je zorgen…een gesprek met welke vorm van emotie dan ook is een gesprek om te willen delen, gehoord te willen worden…te willen verbinden.

Als je echt verbinding wilt met iemand, geef de ander dan het respect om echt gehoord te worden. Wat mensen je vertellen is belangrijk voor ze, het zegt iets over wat van waarde is voor ze. Als je daar naar luistert en hun begrijpt in plaats van het belangrijk te vinden zelf begrepen te worden, zie je de mens achter de letterlijke woorden en dan ben je verbonden, ook al is dat soms maar een paar minuten…het kunnen hele waardevolle minuten zijn voor een ander….en ook voor jezelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s