Let’s take care – Hoe kunnen we de zorg betaalbaar houden?

De kosten in de zorg stijgen de laatste tien jaar sterk. Als het zo door blijft gaan, dan betaalt een doorsnee gezin in 2040 bijna de helft van het inkomen aan zorg. In onderstaande grafiek zie je de stijgende kosten van de zorg.

 Wat zegt het ministerie van VWS?

Oorzaken stijging zorgkosten:

  • Een van de oorzaken voor de stijgende kosten is de vergrijzing. Er worden steeds minder jonge mensen geboren, en er komen steeds meer oude mensen bij, die allemaal meer zorg nodig hebben. Toch verklaart dat maar een kwart van de stijging van de kosten.
  • Een andere belangrijke oorzaak is de groei van de welvaart, en de veranderingen in de maatschappij. Hoe welvarender mensen zijn, des te minder ongemakken ze accepteren. Bovendien lossen mensen dingen minder snel op via onderlinge verbanden zoals de kerk. Dat betekent dat ze meer dingen opgelost willen laten worden via de zorg.
  • Door de stijgende welvaart groeien ook de technologische mogelijkheden. Dat is volgens minister Schippers de belangrijkste oorzaak van de stijging van de kosten. Omdat er steeds meer mogelijk is, worden er namelijk steeds meer behandelingen uitgevoerd, die allemaal geld kosten.
  • Ook zijn er tegenwoordig andere ziekten dan vroeger. Het belangrijkste voor de kosten zijn de chronische ziekten. Dat zijn ziekten waar mensen vroeger snel dood aan gingen, maar die nu goed te behandelen zijn, zoals HIV of diabetes.

LET’S TAKE CARE!

AfbeeldingSinds enkele weken is er een groep op Facebook die mensen probeert te activeren om ideeën aan te leveren voor het verbeteren van de zorg in Nederland op alle mogelijke gebieden. We hebben het vermoeden dat het stukken beter kan en wellicht ook goedkoper, efficiënter, menselijker, effectiever en dus voor iedereen fijner. Heb je zin om mee te denken en vooral mee te doen. Meld je dan aan en volg de groep op Twitter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s