Het sociale dier en wijsheid

De afgelopen weken citeerde ik regelmatig op twitter uit een boek dat mij enorm inspireerde: ‘Het sociale dier’ van David Brooks. Een boek over de kracht van je onderbewustzijn.

Het lezen en leren van je emoties is een van de centrale activiteiten van wijsheid.

Geestelijk karakter wordt gesmeed door ervaring en inspanning. Het wordt uitgehakt in het achterland van de geest.

We worden wie we zijn in samenhang met andere mensen die worden wie zij zijn.

Zomaar drie citaten die mij veel te denken gaven.  De rol van emoties, het onbewuste….er zijn zoveel boeken over geschreven. Maar deze staat in mijn top tien.

Zo komt ook wijsheid in het boek aan de orde. Filosoof Berlin die in het boek geciteerd wordt zegt hier het volgende over: ‘Wijsheid is geen wetenschappelijke kennis, maar een speciale gevoeligheid voor de contouren van de omstandigheden waarin we toevallig geplaatst zijn.”

Wijsheid als levenskunst. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen automatisch wijzer worden naarmate ze ouder worden. Onderzoeken, voor zover die gedaan zijn, geven dat wijsheid (combinatie van sociale emotionele en informationele kennis) suggereren dat er een plateau wordt bereikt in wijsheid. In deze onderzoen bereiken mensen op middelbare leeftijd een bepaald competentieniveau en blijven ze op dat niveau functioneren tot ze ongeveer 75 zijn.

Ik heb het gevoel dat ik nu, 44 jaar jong,  beter in staat ben om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken, om een situatie beter te observeren en wat behoedzamer te reageren. Kortom ik heb het idee dat ik met het ouder worden beter in staat om mijn eigen geest nauwkeuriger waar te nemen. Heb ik mijn plateau van wijsheid al bijna bereikt? Mag het toch niet hopen….het begint nu toch pas:-)

Dit onderdeel is slechts een heel klein onderwerp uit een prachtig en toegankelijk geschreven boek over sociaal-psychologische processen geschreven vanuit het leven van twee mensen: Erica en Harold.

Graag verwijs ik ook naar een TEDtalk van David Brooks

http://www.youtube.com/watch?v=rGfhahVBIQw

2 gedachtes over “Het sociale dier en wijsheid

  1. Je tweets en de TEDX-film hebben me deze week al meerdere malen geholpen in mijn gesprekken met collega’s. Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s